Hem » Rödfärgspriset 2014

Pressbilder

Pressmeddelanden

Rödfärgspriset 2014

Rödfärgspriset 2014

Nutida modern design möter traditionell slamfärg

RÖDFÄRGSPRISET BELÖNAR MODERN ARKITEKTUR

Taste PR ansvarar för andra gången (2012 & 2014) för projektledningen och genomförandet av prisgalan. Rödfärgspriset 2014 sker i oktober på Berns i Stockholm.

Rödfärgspriset har delats ut till arkitekter vartannat år sedan 2002. Tävlingen bedömer byggnader som uppförts i Sverige och belönar nutida modern arkitektur i allt från personliga hushåll till offentliga byggnader där Falu Rödfärg haft en framträdande roll för helheten.

Genom tävlingen Rödfärgspriset har arkitekter genom åren tydligt visat hur den uråldriga Falu Rödfärg har en speciell samverkan med modern arkitektur. Vartannat år uppmärksammas dessa spännande möten mellan nytt och gammalt, där egna hem och fritidshus tävlar mot allmänna byggnader. De vinnande bidragen är levande bevis på hur Sveriges mest traditionstyngda färg kan få den mest samtida arkitektur att lyfta.

Falu Rödfärg – svensk kulturhistoria på burk
Falu Rödfärg är både en husfärg i tiden och en del av svensk historia. Den kan spåras tillbaka till 1500-talet och används flitigt än idag, inte bara på sommartorp och sjöbodar utan även på arkitektritade villor och offentliga byggnader. Färgen är och har alltid varit en ”naturprodukt” med mycket låg miljöbelasning.

Falu Rödfärgs pigment utvinns av restprodukter från Falu Gruva och har en unik sammansättning med bland annat kiselkristaller. De naturliga kristallerna reflekterar lite av ljuset och får huset att leva i harmoni med omgivningen. Dessutom har pigmentet en extrem färgbeständighet. Det är egenskaper som bara originalet besitter. Med en historia från nästan 500 år tillbaka i tiden hoppas vi att Falu Rödfärg också kommer kunna leda oss lika många år in i framtiden, om bara det naturliga pigmentet från Falu Gruva räcker till.