2016-03-09 Pingvinpriset till Monica LewinskyPINGVINPRISET TAR MONICA LEWINSKY TILL SVERIGE

Affärsnätverket Klara K har förärat Monica Lewinsky med det nyinstiftade pingvinpriset. “Priset är ett erkännande för mod och systerskap och delas ut i syfte att stärka röster i ett internetklimat som kan liknas de antarktiska isvindarna”, säger Camilla Wagner, vd för Klara K. Fredag den 18 mars kommer Monica Lewinsky till Sverige för att ta emot priset under Klara K:s seminarium ”The Internet of Humans – för en varmare ton på nätet”.När näthatet driver en ung man att hoppa från en bro väljer Monica Lewinsky att bryta tystnaden. Händelsen får henne och hennes familj att minnas en tid då mamman tvingade henne att duscha med öppen dörr i rädsla att dödsångesten skulle få övertaget. Det kunde varit hon.

När hon kliver fram i strålkastarljuset för att berätta om sin historia är det för att vädja till eftertanke om hur vi beter oss mot varandra i sociala medier.

– Varje ‘gilla’ på en elak eller hatisk statusuppdatering är en digital sten, säger Monica Lewinsky som menar att vi systematiskt stenar människor till tystnad och ibland till döds på nätet.

Ironiskt nog möts hon av ännu mer hat och hot när hon nu väljer att bli publik igen. Just därför vill Klara K ge Monica Lewinsky Pingvinpriset och startar samtidigt #pingvinkraft, en rörelse som ger alla möjlighet att bidra till ett bättre debattklimat.

– Vi har inte råd att låta modiga röster tystna utan måste ställa oss runt den som blir utsatt. Vi vill erbjuda en pingvinflock som skyddar och värmer när vindarna är som kallast. Det går kanske inte att stoppa hatet, men det går att mildra skadan genom att visa medkänsla, säger Camilla Wagner, vd på Klara K och jämställdhetsexpert med bakgrund på Veckans Affärer.

Camilla Wagner ser också ett jämställdhetsperspektiv på näthatet:

– Ja, tyvärr. Många drabbas av näthat, men vi kan se en systematik och en särskild råhet när det riktar sig mot kvinnor. Läs kommentarfälten om framgångsrika kvinnor på vilken nättidning som helst, så ser man det tydligt. När jag intervjuade kvinnorna på listan över Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor fick både jag och flera av dom känna av det.

Om Camilla Wagner
Camilla Wagner grundade VA Kvinna och för sitt arbete har hon själv belönats med flera priser. Bland annat fick hon 2009 Fredrika Bremer-priset och 2011 fick hon 1,6-miljonerklubbens journaliststipendium.

Om Klara K
Klara K är ett affärsnätverk för kvinnliga chefer och har som ambition att boosta kvinnors karriärer, utöka deras kontaktytor för affärer och verka för ett mer jämställt arbetsliv. Nätverket grundades 2007 och togs 2015 över av Camilla Wagner och Petra Nedfors.

Seminariet ”The Internet of Humans – för en varmare ton på nätet”

Plats: Biografen Skandia, Drottninggatan 82 i Stockholm
Datum: Fredag 18 mars
Tid: Kl 14:00-16:00, därefter after work-mingel till kl 17:00
Pris: 895 kronor ex moms
Anmälan sker här: http://klara-k.se/anmalan-the-internet-of-humans/

Förutom Monica Lewinsky medverkar bland andra Camilla Wagner, Anders Ygeman, Douglas Roos, Elza Dunkels, Maria Rimpi, Mats Svegfors och Robert Aschberg.

Högupplösta pressbilder finns att ladda ner här (längst ner på sidan):
http://klara-k.se/2016/03/08/pingvinpriset-tar-monica-lewinsky-till-sverige/

För mer information, vänligen kontakta :

Marianne Djudic, Taste PR
Mobil: 0707-952 956
E-post: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

#pingvinkraft