2016-03-14 gendernessAnders Ramsell tillbaka med ny kortfilm efter succén med ”Blade Runner – The Aquarelle Edition”:

”GENDERNESS”

Konstnären Anders Ramsell gjorde succé både i Sverige och internationellt med sin akvarellversion av långfilmsklassikern ”Blade Runner”. Nu släpper hen den akvarell-animerade kortfilmen ”genderness” som hen skrivit, regisserat och animerat.

”genderness” får sin världspremiär på Beverly Hills Film Festival som hålls i Los Angeles 6-10 april. Filmen behandlar tankar om att vara vad som ibland brukar benämnas som intergender – en identitet som är blandad mellan man och kvinna – ett tredje kön.Från vä till hö: Konstnären Anders Ramsell, Rutger Hauer som är filmens berättarröst, och Janne Schaffer som framför filmmusiken

– Det är en utforskning av en bikupa som inte gillar bin, eller sig själv heller för den delen utan hellre vill vara människa och därmed förvandlas, säger Anders Ramsell. För mig är det en metafor för att stå och välja mellan att vara man eller kvinna… och sedan på vägen inse man inte behöver välja.

Anders arbetar med akvarellanimation vilket betyder att hen målar varje bild på papper med pensel, vatten och pigment. Därefter skannas bilderna och redigeras digitalt till rörliga sekvenser. Det krävs tolv bilder för en sekund rörlig film.

Janne Schaffer framför filmmusiken – skådespelaren Rutger Hauer är berättarrösten
Den drygt halvtimmeslånga ”Blade Runner – The Aquarelle Edition” ställdes bland annat ut på Nordens Akvarellmuseum och Liljevalchs Vårsalong 2012, och fick stor internationell uppmärksamhet som internetfenomen. Rutger Hauer själv – som spelar en av huvudrollerna i originalet – kontaktade Anders efter att han sett filmen, vilket resulterat i att Hauer nu gör berättarrösten i ”genderness”. Filmmusiken framförs av svenska gitarrfenomenet Janne Schaffer.

Speltid: 7 minuter

Officiell teasertrailer:
https://youtu.be/cyP-pvag4es

Filmklipp finns att ladda ner här:
https://vimeo.com/158468480
Lösen: genderness2016

Ljudklipp finns att ladda ner här:
https://vimeo.com/158480131
Lösen: genderness2016

Högupplösta bilder finns att ladda ner här:
http://tastepr.se/index.php/tastepr/inlagg/anders_ramsell

”Blade Runner – The Aquarelle Edition:
https://www.youtube.com/watch?v=SLwmlMezS3UFör ytterligare information, vänligen kontakta:

Marianne Djudic, Taste PR
E-post: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Mobil: 0707-952 956


Om Anders Ramsell:
– Från femtonårsåldern la jag all energi på musiken och att lära mig spela gitarr och skriva låtar. Samtidigt skrev jag längre texter – jag vet inte hur många romaner jag skrivit som ingen läst eller blivit refuserade, skrattar Anders. Samtidigt har jag även haft en dragningskraft mot konsten, men om det började med musik och text så kom bildskapandet in några år senare.

Det var när Anders jobbade på konsthallen Färgfabriken Norr och befann sig i närheten av konst på ett sätt hen aldrig varit tidigare som musiken fick mindre plats. Istället kom konsten och bildskapandet in i hens liv på allvar:

– Jag kom i kontakt med verk som, på samma sätt som jag en gång hört andra artisters musik och blivit inspirerad av att ta upp gitarren, gjorde att jag började ägna allt mer tid till bildskapande, förklarar Anders.

Några av de verk Anders skapade efter denna insikt är bland annat några tuschmålningar gjorda efter foton som fanns med på utställningen ’Inte utan orsak’ av Carl Johan De Geer och Marianne Lindeberg De Geer. Tuschmålningarna ställdes ut på Liljevalchs Vårsalong 2011.

Efter de cirka två år det tog att göra ”Blade Runner – The Aquarelle Edition” kom plötsligt musiken tillbaka till Anders. Förmågan att höra musik gick också ihop med text- och bildskapandet. Dessa bitar hittade för första gången en gemensam plats i Anders där de kunde samsas om utrymmet, vilket möjliggjorde arbetet med ”genderness” som också har tagit två år att färdigställa.

Anders Ramsell är född 1981 och uppvuxen i Östersund. Hen bor nu i Stockholm och våren 2016 tar hen kandidatexamen i fri konst på Konstfack.