2016-05-09 Konstnären Anders Ramsell - från Rutger Hauer till Olle LjungströmAnders Ramsell och Rutger Hauer på premiären av ”genderness” vid TCL Chinese Theatre i Hollywood. Foto: Tyrone Roberts, BNatural Photography / “En hårtuss från Olle Ljungström 2013.07.26”


Konstnären Anders Ramsell, bördig från Östersund, gjorde nyligen succé under Beverly Hills Film Festival i Hollywood där hen presenterade sin akvarellanimerade kortfilm ”genderness” tillsammans med Rutger Hauer som också gör berättarrösten i filmen. Nu ställer hen ut verket ”En hårtuss från Olle Ljungström 2013.07.26” på Konstfacks vårutställning.

…med ”genderness” var det något helt annat, det var intressant, som ett mysterium…
– Rutger Hauer –

Anders fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt med sin akvarellversion av långfilmsklassikern ”Blade Runner”, men innan den och studierna på Konstfack utbildade hen sig till frisör för att ha ett yrke som kunde ge ekonomisk trygghet. Det var på den frisersalong i Östersund som hen jobbade på som mötet med Olle Ljungström utspelade sig sommaren 2013. Anders berättar:

”Olle klev in på den salong där jag arbetade i Östersund. Han skulle ha en spelning senare under kvällen. Vi började prata om allt möjligt. Jag nämnde att jag till hösten skulle flytta till Stockholm, påbörja mina studier vid Konstfack och göra den kandidat i fri konst som jag nu avslutar.

Olle tittade upp: – Konstfack? Ja, där har man ju nästintill växt upp! skrockade han.
Därifrån gled samtalet in på om att det skulle fungera att göra håret guldfärgat eller kanske rosa… Rosa fick det bli. Tiden var knapp. Bleka och färga in var det inte tal om, utan istället en hårtoning i puderform som enkelt gick att stryka på och fixera med hårspray.

Ju längre konserten pågick föll allt mer av det rosa pulvret från hans hår på den svarta T-shirten. Över axeln. Och ner på bröstet där det finns en kuslig maskin…”


I ditt bröst finns en kuslig maskin – Från låten ”Nåt för dom som väntar” på albumet ”Det stora kalaset” från 1998.


Rutger Hauer och Janne Schaffer om Anders Ramsell
– Jag försöker arbeta så att en tredjedel av det jag gör är med nya konstnärer och filmskapare. Jag har tidigare varit inblandad i produktioner med animerad film men det har aldrig känts bra. Processen har saknat kreativitet så det har alltid slutat med att jag hoppat av. Men med ”genderness” var det något helt annat, det var intressant, som ett mysterium… och därmed är det också första gången jag gör berättarrösten till en animerad film, säger Rutger Hauer.

– Anders är en av de mest begåvade unga konstnärer jag träffat. Blev oerhört imponerad av både ”Blade Runner – Aquarell Edition” och ”genderness”. De är helt unika i sitt slag, säger Janne Schaffer som framför filmmusiken i”genderness”.

Som att plocka med en sten från en strand
– Jag att det kan verka jätteknäppt att jag efteråt tog en bild en av Olle Ljungströms hårtuss, men en annan del av mitt kreativa arbete som tog fart långt innan vårt möte var att skriva musik. En av de artister som betydde oerhört mycket för var Olle. Han var en av få svenska artister – jag kan räkna dem på en hand och få tre fingrar över – som hade ett språk som gav mig något: Ett språk som öppnade något inom mig som sedan dess aldrig stängts.
En jämförelse nog de flesta känner igen sig i är när man till exempel plockar med sig en fin sten hem från en strand som ett ögonblicksminne, säger Anders Ramsell.

Konstfacks vårutställning 12-22 maj
Utställningen öppnar 12 maj, kl 12:00-20:00
Pressvisning: 12 maj, kl 10:00-12:00
Öppettider: Mån-fre kl 12-19, lör-sön kl 12–16
www.konstfack2016.se

Om ”genderness”
Anders Ramsell har skrivit, regisserat och animerat “genderness”. Kortfilmen fick sin världspremiär på Beverly Hills Film Festival i Los Angeles 6-10 april. Filmen behandlar tankar om att vara vad som ibland brukar benämnas som intergender – en identitet som är blandad mellan man och kvinna – ett tredje kön. Janne Schaffer framför filmmusiken – skådespelaren Rutger Hauer är berättarrösten

– Det är en utforskning av en bikupa som inte gillar bin, eller sig själv heller för den delen utan hellre vill vara människa och därmed förvandlas, säger Anders Ramsell. För mig är det en metafor för att stå och välja mellan att vara man eller kvinna… och sedan på vägen inse man inte behöver välja.

Anders arbetar med akvarellanimation vilket betyder att hen målar varje bild på papper med pensel, vatten och pigment. Därefter skannas bilderna och redigeras digitalt till rörliga sekvenser. Det krävs tolv bilder för en sekund rörlig film.

Anders förstlingsverk var den drygt halvtimmeslånga ”Blade Runner – The Aquarelle Edition” som ställdes bland annat ut på Nordens Akvarellmuseum och Liljevalchs Vårsalong 2012, och fick stor internationell uppmärksamhet som internetfenomen. Rutger Hauer själv – som spelar en av huvudrollerna i originalet – kontaktade Anders efter att han sett filmen, vilket resulterade i att Hauer gör berättarrösten i ”genderness”.

Speltid: 7 minuter

Officiell teasertrailer:
https://youtu.be/cyP-pvag4es

Filmklipp finns att ladda ner här:
https://vimeo.com/158468480
Lösen: genderness2016

Ljudklipp finns att ladda ner här:
https://vimeo.com/158480131
Lösen: genderness2016

Högupplösta bilder finns att ladda ner här:
http://tastepr.se/index.php/tastepr/inlagg/anders_ramsell

”Blade Runner – The Aquarelle Edition:
https://www.youtube.com/watch?v=SLwmlMezS3U

För ytterligare information, intervjuer, bilder etc vänligen kontakta

Marianne Djudic, Taste PR
E-post: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Mobil: 0707-952 956

Om Anders Ramsell:
– Från femtonårsåldern la jag all energi på musiken och att lära mig spela gitarr och skriva låtar. Samtidigt skrev jag längre texter – jag vet inte hur många romaner jag skrivit som ingen läst eller blivit refuserade, skrattar Anders. Samtidigt har jag även haft en dragningskraft mot konsten, men om det började med musik och text så kom bildskapandet in några år senare.

Det var när Anders jobbade på konsthallen Färgfabriken Norr och befann sig i närheten av konst på ett sätt hen aldrig varit tidigare som musiken fick mindre plats. Istället kom konsten och bildskapandet in i hens liv på allvar:

– Jag kom i kontakt med verk som, på samma sätt som jag en gång hört andra artisters musik och blivit inspirerad av att ta upp gitarren, gjorde att jag började ägna allt mer tid till bildskapande, förklarar Anders.

Några av de verk Anders skapade efter denna insikt är bland annat några tuschmålningar gjorda efter foton som fanns med på utställningen ’Inte utan orsak’ av Carl Johan De Geer och Marianne Lindeberg De Geer. Tuschmålningarna ställdes ut på Liljevalchs Vårsalong 2011.

Efter de cirka två år det tog att göra ”Blade Runner – The Aquarelle Edition” kom plötsligt musiken tillbaka till Anders. Förmågan att höra musik gick också ihop med text- och bildskapandet. Dessa bitar hittade för första gången en gemensam plats i Anders där de kunde samsas om utrymmet, vilket möjliggjorde arbetet med ”genderness” som också har tagit två år att färdigställa.

Anders Ramsell är född 1981 och uppvuxen i Östersund. Hen bor nu i Stockholm och våren 2016 tar hen kandidatexamen i fri konst på Konstfack och till hösten väntar Konstfacks masterprogram i konst. Anders tilldelades nyligen ett stipendium från ”Ulla Förberg Cramérs Stipendiestiftelse” för arbetet med ”genderness”.